StressOgEros:

Forside · StressLogosEros modellen · Brug af modellen

Kognition · Emotion · Kropstilstand · Interaktion med omgivelserne

Stress tilstand · LogosStress tilstand · LogosEros tilstand · Eros tilstand

Kønsforskelle · Ordliste · Ordsprog og talemåder

Om StressOgEros · Links & litteratur · Debat · Sitemap

 
 

Kropstilstand

Ved kropstilstand i StressLogosEros modellen forstås oplevet tilstand. Det er kun dig, der ved hvad du fornemmer i din krop, og denne viden kan du bruge til at få det bedre. Kropsfornemmelser kan være ubehagelige og behagelige, stærke og svage. Det er hensigtsmæssigt, at du er opmærksom på kroppens signaler og ved noget om, hvad de betyder.
Fornemmelserne vil sædvanligvis være tegn på emotionelle tilstande fx stress, men kan også være symptomer på sygdom. Hvis du mistolker stress symptomer og tror, du er syg, kan det medføre angst, som så yderligere kan forstærke fornemmelserne osv i en ond cirkel.
Viden om fysiske stress symptomer er derfor nyttig. Omvendt er det også godt at være bevidst om og vide noget om behagelige fornemmelser og afslapning, så du fornemmer, hvad der er sundt for kroppen.
Under de 4 tilstande i StressLogosEros modellen kan du læse mere om disse forhold.

Kropslige balancer som fx træthed/vitalitet, sult/mæthed og motion/hvile er nyttige at være opmærksom på og tage hensyn til i din dagligdag: jf livsstils sygdomme som fx udbrændthed, fedme og hjertesygdomme.

Et almindeligt symptom på sygdom er smerter. Det er jo noget, man føler i kroppen, men det er ikke en emotion. Smerte er en lokaliseret, ubehagelig sansefornemmelse, der kan variere i styrke fra let ubehagelig til en meget pinefuld oplevelse.
Smerter skyldes stimulation af sansenerver almindeligvis pga læsion eller sygdom.
Der er imidlertid et samspil mellem smerte og stress. Længere varende stress tilstande med muskelspændinger fx i nakke, skulder og ryg kan føre til lokaliseret smerte. Omvendt vil alle slags smerter af en vis styrke være en stress faktor, der udløser angst og frustration, der så kan forværre smerteoplevelsen.
Ordet smerte bruges også som udtryk for stress følelser fx en smertefuld oplevelse, men det har ikke noget at gøre med smerte som sansefornemmelse.

Kvinders menstruationscyklus, graviditeter og overgangsalder indebærer skiftende følelsesmæssige og kropslige tilstande.

Det medfører, at kvinder har mere fokus på deres krop, end mænd har.

Da det desuden er mere naturligt for kvinder at søge hjælp, fx når de mærker fysiske symptomer, har de den fordel i forhold til mænd, at de oftere og tidligere konsulterer deres læge. Derved vil også alvorlige sygdomme blive diagnosticeret tidligere.

Hvis du er mand, kan du - hvis du mener, at din kropsbevidsthed ikke er god nok - vælge at træne dig op til en bedre opmærksomhed, fx ang. fysiske stresssymptomer og mulige sygdomssymptomer.Kropstilstand:
 
   

Interaktion med omgivelserne